What is the Mensa Intelligence Test


Mensa IQ test


Mensa International high-IQ test recognizes individuals with exceptional intellectual abilities. The Mensa IQ challenge evaluates various cognitive skills, including logic, verbal reasoning, numerical aptitude, and spatial awareness. Mensa, a globally recognized high-IQ society, gathers individuals with exceptional intellectual capabilities. Founded in 1946, it fosters a community that celebrates intellect and high cognitive abilities.

The Mensa IQ test serves not only as an assessment tool for exceptional intelligence but also as a gateway to a global community for cognitive excellence. Online platforms offer free Mensa IQ test options and practice materials, providing an opportunity for individuals to check their IQ eleven and find out whether they can be a part of the Mensa community or not. This article is one of them. Here you will be able to find various questions, that will help you to check your knowledge. Participating in the Mensa IQ Challenge online is an opportunity for everyone all around the world to check their abilities. The Mensa test is open to everyone curious about their IQ. You can check how smart you are compared to really smart people with their practice test on their website. But in case you want to have your own Mensa test, this article is all you are looking for.


Who are the Mensa Society Members?


Mensa high-IQ society welcomes individuals who score within the top 2% of the population on standardized intelligence tests. Members come from various backgrounds and professions, from different ages, and cultures. They share a common trait of scoring exceptionally high on recognized IQ tests.

membership in Mensa is often a private matter, and not all individuals choose to disclose their membership or association with the organization publicly. Mensa members could be professionals from diverse fields such as scientists, academics, engineers, artists, writers, students, and more. The common thread among them is their intellectual prowess and interest in connecting with like-minded individuals for socializing, exchanging ideas, and participating in intellectual activities. Even our favour Ashton Kutcher is a Mensa Society member.

Now, let's take a look at the questions that may appear in Mensa IQ tests.


Mensa Practice Test Questions and Answers


1. What doesn't apply to the rest?
  1. Orange
  2. Lemon
  3. Banana
  4. Carrots
Answer: d) Carrots

2. How many angles does a triangle have?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6
Answer: a) 3

3. What number continues the sequence: 2, 4, 8, 16, …?

  1. 24
  2. 32
  3. 48
  4. 64
Answer: d) 64

4. What letter comes after: A, B, G, D, …?

  1. E
  2. Yo
  3. F
  4. 3
Answer: a) E

5. If 3 apples cost 30 USD, how much do 6 apples cost?

  1. 60 USD
  2. 30 USD
  3. 90 USD
  4. 120 USD
Answer: a) 60 USD

6. Which number does not fit in the sequence: 3, 6, 9, 12, …?

  1. 15
  2. 18
  3. 20
  4. 24
Answer: c) 20

7. If all carnations are flowers and not all flowers are roses, then which statement is true?

  1. All roses are carnations
  2. Some carnations are roses
  3. Some flowers are carnations
  4. None of the above
Answer: d) None of the above

8. Which word doesn't match the others?

  1. Cat
  2. Dog
  3. Fox
  4. Seagull
Answer: d) Seagull

9. If 8 people can build 8 houses in 8 days, then how many days will it take 4 people to build 4 similar houses?

  1. 2
  2. 4
  3. 8
  4. 16
Answer: a) 2

10. If a swallow is a bird and a penguin is also a bird, then which statement is true?

  1. All penguins are swallows
  2. All swallows are penguins
  3. Some penguins are swallows
  4. None of the above
Answer: d) None of the above

11. What number will continue the sequence: 1, 4, 9, 16, …?

  1. 25
  2. 30
  3. 36
  4. 49
Answer: d) 49

12. If all cars are vehicles, and a bicycle is also a vehicle, then which statement is true?

  1. All cars are bicycles
  2. Some bicycles are cars
  3. Some cars are bicycles
  4. None of the above
Answer: d) None of the above

13. How many pairs of legs do 10 cats and 5 people have?

  1. 15
  2. 20
  3. 25
  4. 30
Answer: b) 20

14. If 6 apples cost 18 USD, how much do 9 of the same apples cost?

  1. 24 USD
  2. 27 USD
  3. 30 USD
  4. 36 USD
Answer: c) 30 USD

15. Which word doesn't match the others?

  1. Handle
  2. Pencil
  3. Paper
  4. Eraser
Answer: c) Paper

16. If 5 books cost 35 USD, how much do 7 of the same books cost?

  1. 45 USD
  2. 50 USD
  3. 55 USD
  4. 60 USD
Answer: c) 55 USD

17. What number will continue the sequence: 2, 5, 10, 17, …?

  1. 24
  2. 26
  3. 28
  4. 32
Answer: a) 24

18. What day of the week will it be in 3 days if today is Friday?

  1. Monday
  2. Tuesday
  3. Saturday
  4. Sunday
Answer: c) Saturday

19. 6 horses run in a circle around a hippodrome. Each horse overtakes the other. How many overtakes will occur before they return to the starting position?

  1. 15
  2. 20
  3. 25
  4. 30
Answer: d) 30

20. If 8 men build 8 houses in 8 days, how many houses will 4 men build in 4 days?

  1. 2
  2. 4
  3. 8
  4. 16
Answer: b) 4

21. If A + B = 3, A – B = 5, then what is A^2 – B^2?

  1. 4
  2. 8
  3. 12
  4. 16
Answer: d) 16

22. If 3 people can eat 3 pies in 3 minutes, how long will it take 6 people to eat 6 of the same pies?

  1. 3 minutes
  2. 6 minutes
  3. 9 minutes
  4. 12 minutes
Answer: a) 3 minutes

23. What number continues the sequence: 2, 3, 5, 8, …?

  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 13
Answer: a) 10

24. If A = 1, B = 4, C = 9, then what is D = ?

  1. 10
  2. 12
  3. 14
  4. 16
Answer: b) 12

25. What number should come next in this sequence: 1, 4, 10, 22, …?

  1. 40
  2. 44
  3. 48
  4. 52
Answer: d) 52

26. Which word doesn't match the others?

  1. Moon
  2. Star
  3. Sun
  4. Earth
Answer: d) Earth

27. If 4 cats can eat 4 mice in 4 minutes, how many minutes will it take 8 cats to eat 16 mice?

  1. 4
  2. 8
  3. 12
  4. 16
Answer: a) 4

28. If 3 eggs cost 30 USD, how much do 8 of the same eggs cost?

  1. 80 USD
  2. 90 USD
  3. 100 USD
  4. 120 USD
Answer: c) 100 USD

29. What continues the sequence: 1, 3, 6, 10, …?

  1. 12
  2. 13
  3. 14
  4. 15
Answer: a) 12

30. If 7 children can collect 7 toys in 7 minutes, how many toys can 10 children collect in 10 minutes?

  1. 10
  2. 14
  3. 20
  4. 30
Answer: c) 20

31. What numbers continue the sequence: 2, 5, 10, 17, …?

  1. 24, 33
  2. 26, 35
  3. 24, 35
  4. 26, 33
Answer: a) 24, 33

32. If A = 1, B = 2, C = 3, then what is D * E?

  1. 5
  2. 20
  3. 25
  4. 30
Answer: a) 20

33. What continues the sequence: 4, 9, 16, 25, …?

  1. 36
  2. 49
  3. 64
  4. 81
Answer: b) 49

34. What comes next in the sequence: 3, 6, 12, 24, …?

  1. 36
  2. 48
  3. 52
  4. 56
Answer: b) 48

35. If LION is coded as 1234, how is TIGER coded?

  1. 23145
  2. 45123
  3. 1345
  4. 54231
Answer: c) 1345

36. If 5 triangles have a total of 30 sides, how many sides do 12 triangles have?

  1. 36
  2. 48
  3. 60
  4. 72
Answer: c) 60

37. Which number should replace the question mark: 2, 5, 10, 17, ?

  1. 24
  2. 26
  3. 28
  4. 30
Answer: b) 26

38. If RED is coded as 27 and MAD is coded as 18, what would JOY be coded as?

  1. 38
  2. 39
  3. 40
  4. 41
Answer: a) 38

39. What is the next term in the series: 144, 121, 100, 81, …?

  1. 64
  2. 49
  3. 36
  4. 25
Answer: b) 49

40. What is the missing number in the sequence: 2, 3, 6, 18, ?

  1. 36
  2. 54
  3. 72
  4. 108
Answer: b) 54

41. If 6 cats catch 6 mice in 6 minutes, how many cats are needed to catch 100 mice in 50 minutes?

  1. 10
  2. 12
  3. 15
  4. 20
Answer: a) 10

42. Which shape comes next in the series:

Triangle, Circle, Square, Pentagon, …?

  1. Hexagon
  2. Octagon
  3. Diamond
  4. Oval
Answer: a) Hexagon

43. If today is Wednesday, what day will it be after 5 days?

  1. Saturday
  2. Sunday
  3. Monday
  4. Thursday
Answer: a) Saturday

44. What is 20% of 150?

  1. 15
  2. 20
  3. 30
  4. 40
Answer: c) 30

45. How many sides does a hexagon have?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8
Answer: b) 6

46. Which planet is closest to the sun?

  1. Earth
  2. Mars
  3. Venus
  4. Mercury
Answer: d) Mercury

47. What is the sum of the angles in a triangle?

  1. 90 degrees
  2. 180 degrees
  3. 270 degrees
  4. 360 degrees
Answer: b) 180 degrees

48. How many millimetres are in a centimetre?

  1. 10
  2. 100
  3. 1000
  4. 10000
Answer: a) 10

49. What is the square root of 49?

  1. 7
  2. 14
  3. 21
  4. 35
Answer: a) 7

50. If it takes 5 minutes to boil one egg, how long will it take to boil three eggs?

  1. 3 minutes
  2. 5 minutes
  3. 10 minutes
  4. 15 minutes
Answer: b) 5 minutes

51. Which number is missing in the sequence: 2, 5, 10, 17,?

  1. 26
  2. 24
  3. 27
  4. 28
Answer: a) 26

52. If TOMATO is coded as UPNPUQ, how is CUCUMBER coded?

  1. DWDVNES
  2. DWDWNEP
  3. DVDVNER
  4. DVAVNDR
Answer: b) DWDWNEP

53. A clock strikes 6 times in 4 seconds. How many times will it strike in 10 seconds?

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 20
Answer: b) 16

54. If a clock shows 2:30, what will be the angle between the hour and minute hands?

  1. 75 degrees
  2. 105 degrees
  3. 120 degrees
  4. 135 degrees
Answer: c) 120 degrees

55. A bus travels 200 km in 5 hours. What is its speed in kilometres per hour?

  1. 35 km/h
  2. 40 km/h
  3. 45 km/h
  4. 50 km/h
Answer: b) 40 km/h

Wrapping Up!

Mensa practice tests don't just make you better at solving problems. It also brings you into a place where thinking fast and exploring new things are really important. Whether you're aiming to join Mensa or you're just interested in tricky brain games, these IQ test questions will help you discover how smart people can be in lots of different ways.

Learning about the Mensa Intelligence Test has been like unlocking a door to a world where smart thinking is celebrated. We've seen how this test helps find really smart people and brings them together in a special group called the Mensa Society.

Mensa test isn't just a test—it's like a bridge that connects smart minds. It brings people together who love thinking and learning. Exploring this world has shown us that being smart comes in lots of different ways, and it's pretty awesome to celebrate that together.

If you are interested in creating various quizzes, make sure to follow our YouTube channel or read our blog to find more questions and answers for your upcoming article.

50% OFF


Mega bundle offer for you!

It consists of 3 different powerful plugins, each one allowing you to make your WordPress experience the best that could be.
Quiz + Poll + Survey