Survey Maker
20% off
  • 0days
  • 0Hours
  • 0Minutes
  • 0Seconds

100 Movie Trivia Questions and Answers

The world of movies is complex. Behind the scenes are the stories of the characters, the massive effort of the film crew, and the art of filmmaking. That is what makes movies so captivating to us. Just as interesting are the discussions and the games centered around our favorite movies, cinematic universes, and the industry overall.

In this article, we welcome you to explore the world of cinema through 100 trivia questions. Whether you are testing your knowledge or playing with your friends or family these questions will definitely challenge you.

The questions are distributed into different categories. The answers can be found under their respective questions.


Trivia Questions on Movies Based on Books


couple-watching-tv-illustration


There is nothing better than watching your favorite book characters come to life in movies, starring your favorite actors and visualizing the fantasy world of literature. Check how well you know the joint world of cinema and literature with the help of these 20 questions.

1. Which of these movies is not based on a book?

  1. Little Women
  2. The Hunger Games
  3. The Godfather
  4. Avatar

Correct answer: D

2. Who directed the film adaptation of J.R.R. Tolkien's "The Lord of the Rings" trilogy?

  1. Peter Jackson
  2. Christopher Nolan
  3. Steven Spielberg
  4. George Lucas

Correct answer: A

3. In the "Harry Potter" film series, who played the character Hermione Granger?

  1. Emma Watson
  2. Emma Stone
  3. Emma Roberts
  4. Emma Thompson

Correct answer: A

4. Who wrote the novel "Jurassic Park," which was adapted into a blockbuster film directed by Steven Spielberg?

  1. Stephen King
  2. Michael Crichton
  3. John Grisha
  4. Dan Brown

Correct answer: B

5. The film "The Shawshank Redemption" is based on a novella by which author?

  1. Stephen King
  2. John Grisham
  3. J.K. Rowling
  4. Dan Brown

Correct answer: A

6. Which of Jane Austen's novels was adapted into the movie starring Keira Knightley?

  1. Sense and Sensibility
  2. Mansfield Park
  3. Pride and Prejudice
  4. Emma

Correct answer: C

7. Who wrote the novel "The Girl with the Dragon Tattoo," which was later adapted into a film?

  1. Suzanne Collins
  2. Gillian Flynn
  3. Paula Hawkins
  4. Stieg Larsson

Correct answer: D

8. The film "The Godfather" is based on a novel of the same name written by whom?

  1. Mario Puzo
  2. John Grisham
  3. Michael Connelly
  4. Tom Clancy

Correct answer: A

9. Which Shakespeare play served as the basis for the modern film adaptation "10 Things I Hate About You"?

  1. Romeo and Juliet
  2. Macbeth
  3. The Taming of the Shrew
  4. Hamlet

Correct answer: C

10. Who directed the film adaptation of Michael Lewis's book "Moneyball"?

  1. Steven Spielberg
  2. David Fincher
  3. Christopher Nolan
  4. Bennett Miller

Correct answer: D

11. In the film adaptation of "The Hunger Games," who portrayed the protagonist, Katniss Everdeen?

  1. Jennifer Lawrence
  2. Emma Watson
  3. Shailene Woodley
  4. Kristen Stewart

Correct answer: A

12. The movie "The Martian" is based on a novel written by whom?

  1. Isaac Asimov
  2. Philip K. Dick
  3. Andy Weir
  4. Arthur C. Clarke

Correct answer: C

13. Who wrote the novel "The Silence of the Lambs," which was adapted into the famous film starring Anthony Hopkins?

  1. Stephen King
  2. Thomas Harris
  3. John Grisham
  4. Michael Crichton

Correct answer: B

14. The film "Gone Girl" is based on a psychological thriller novel written by which author?

  1. Gillian Flynn
  2. Paula Hawkins
  3. Liane Moriarty
  4. Jodi Picoult

Correct answer: A

15. The movie "The Shining" is based on a novel written by which acclaimed horror author?

  1. Clive Barker
  2. H.P. Lovecraft
  3. Edgar Allan Poe
  4. Stephen King

Correct answer: D

16. Who directed the film adaptation of the novel "The Fault in Our Stars" by John Green?

  1. Richard Linklater
  2. Wes Anderson
  3. Josh Boone
  4. Greta Gerwig

Correct answer: C

17. The film "The Revenant," starring Leonardo DiCaprio, is based on a novel written by whom?

  1. Cormac McCarthy
  2. Michael Punke
  3. Jhumpa Lahiri
  4. Don DeLillo

Correct answer: B

18. In the film "The Green Mile," based on a novel by Stephen King, who played the role of John Coffey?

  1. Tom Hanks
  2. Morgan Freeman
  3. Michael Clark Duncan
  4. Denzel Washington

Correct answer: C

19. "The Curious Case of Benjamin Button" is based on a short story written by which author?

  1. Edward Allan Poe
  2. Ernest Hemingway
  3. Herman Hesse
  4. F. Scott Fitzgerald

Correct answer: D

20. Which of these movies is based on a book?

  1. La La Land
  2. The Lovely Bones
  3. The Hunt
  4. Inception

Correct answer: B


Christmas Movie Trivia Questions


santa-clause-illustration


Many believe that Christmas is the most wonderful time of the year - cue Andy Williams! The presents, the Christmas tree and the magical atmosphere fill our hearts with warmth and joy. Christmas movies are a significant part of the magical holiday season. These questions will check your knowledge of crowd-favorite classic Christmas movies.

1. In the movie "Home Alone," what is the name of the young boy who is accidentally left behind when his family goes on vacation for Christmas?

  1. Kevin
  2. Charlie
  3. Max
  4. Buddy

Correct answer: A

2. In which Christmas movie George Bailey learns the importance of his own life with the help of an angel?

  1. A Christmas Carol
  2. Miracle on 34th Street
  3. It's a Wonderful Life
  4. White Christmas

Correct answer: C

3. In the movie "Elf," what food does the main character Buddy like?

  1. Candy
  2. Pasta
  3. Syrup
  4. Vegetables

Correct answer: B

4. Who narrates the animated classic "How the Grinch Stole Christmas!"?

  1. Jim Carrey
  2. Will Ferrell
  3. Tom Hanks
  4. Boris Karloff

Correct answer: D

5. In the movie "The Polar Express," what is the destination of the train on Christmas Eve?

  1. The North Pole
  2. Santa's Workshop
  3. Candy Cane Lane
  4. Winter Wonderland

Correct answer: A

6. What 2003 Christmas movie stars Will Ferrell as a human raised by elves at the North Pole?

  1. The Santa Clause
  2. Jingle All the Way
  3. Elf
  4. The Grinch

Correct answer: C

7. In "A Charlie Brown Christmas," what kind of tree does Charlie choose?

  1. A fake tree
  2. A real tree
  3. A giant tree
  4. A Christmas bush

Correct answer: B

8. Which 1989 film features a dysfunctional family trying to have a "good old-fashioned family Christmas"?

  1. National Lampoon's Christmas Vacation
  2. A Christmas Story
  3. Scrooged
  4. Home Alone 2: Lost in New York

Correct answer: A

9. In the movie "The Nightmare Before Christmas," what is the name of the main character who wants to take over Christmas?

  1. Oogie Boogie
  2. Sally
  3. Jack Skellington
  4. Zero

Correct answer: C

10. Which Christmas movie centers around a young boy who befriends a train conductor and takes a magical train ride to the North Pole?

  1. The Santa Clause
  2. Miracle on 34th Street
  3. Rudolph the Red-Nosed Reindeer
  4. The Polar Express

Correct answer: D

11. In the film "A Christmas Carol," who is the miserly main character visited by three ghosts on Christmas Eve?

  1. Ebenezer Scrooge
  2. Bob Cratchit
  3. Jacob Marley
  4. Tiny Tim

Correct answer: A

12. Which 1990 movie features Macaulay Culkin defending his home from burglars during Christmas?

  1. The Grinch
  2. Home Alone
  3. A Christmas Story
  4. The Santa Clause

Correct answer: B

13. What is the main character's name in the 2004 film "The Polar Express"?

  1. Billy Little
  2. Chris Slow
  3. Tom Tiny
  4. Hero Boy

Correct answer: D

14. Which 1983 film tells the story of a young boy named Ralphie and his quest for a Red Ryder BB gun for Christmas?

  1. Elf
  2. A Christmas Story
  3. Home Alone
  4. The Santa Clause

Correct answer: B

15. In the movie "Love Actually," which famous actor plays the Prime Minister of the United Kingdom who falls in love with his assistant?

  1. Colin Firth
  2. Hugh Grant
  3. Liam Neeson
  4. Alan Rickman

Correct answer: B

16. Which 2006 film follows the lives of multiple characters in London during the Christmas season and intertwines their stories?

  1. The Holiday
  2. Love Actually
  3. Four Christmases
  4. The Family Stone

Correct answer: A

17. What is the name of the young boy who befriends a snowman that comes to life in the animated short film "The Snowman"?

  1. Billy
  2. Tommy
  3. James
  4. Michael

Correct answer: C

18. In the 1992 film "Home Alone 2: Lost in New York," where does Kevin accidentally end up during Christmas?

  1. Chicago
  2. Miami
  3. Los Angeles
  4. New York City

Correct answer: D

19. In the movie "The Santa Clause," who accidentally causes Santa Claus to fall off the roof and then must take on the role of Santa?

  1. Scott Calvin
  2. Charlie Calvin
  3. Bernard
  4. Mrs. Claus

Correct answer: A

20. What were the names of the two main villains in the movie Home Alone?

  1. John and Brad
  2. Peter and Stanley
  3. Allan and Rick
  4. Harry and Marvin

Correct answer: D


Science-Fiction Movie Trivia Questions


aliens-illustration


Science-Fiction is one of the most popular movie genres across the globe. The first ever science-fiction movie, "A Trip to the Moon," came out over a century ago. Science-fiction challenges our imagination and makes us think about concepts that lie beyond the horizon of current knowledge. Here are 20 questions on iconic science-fiction movies.

1. In the movie "Blade Runner," what is the term used for bioengineered beings that are virtually identical to humans?

  1. robots
  2. terminators
  3. replicants
  4. artificial intelligence

Correct answer: C

2. Which 1999 sci-fi film directed by the Wachowskis explores the concept of simulated reality and features the iconic bullet-dodging scene?

  1. The Matrix
  2. Star Trek Two
  3. Resident Evil
  4. Vanilla Sky

Correct answer: A

3. What is the name of the spaceship in the movie "2001: A Space Odyssey"?

  1. Space Explorer 23
  2. Discovery One
  3. Apollo Eight
  4. Voyager

Correct answer: B

4. In "The Matrix," what color pill does Neo take to learn the truth about the simulated reality?

  1. purple
  2. orange
  3. blue
  4. red

Correct answer: D

5. Which 1982 sci-fi film directed by Steven Spielberg features a young boy befriending an alien stranded on Earth?

  1. Alien
  2. Species
  3. E.T. the Extra-Terrestrial
  4. Paul

Correct answer: C

6. Who directed the 2014 science fiction film "Interstellar"?

  1. Christopher Nolan
  2. Steven Spielberg
  3. Quentin Tarantino
  4. Alfred Hitchcock

Correct answer: A

7. In the "Star Wars" universe, what is the name of Han Solo's ship?

  1. The Era Eagle
  2. The Epoch Hawk
  3. The Time Phoenix
  4. The Millenium Falcon

Correct answer: D

8. What is the substance that allows for interstellar travel in the film "Dune"?

  1. mirage
  2. mélange
  3. meringue
  4. methigel

Correct answer: B

9. Which actor played the lead role in the 2015 film "The Martian," directed by Ridley Scott?

  1. Matt LeBlanc
  2. Matt Bomer
  3. Matt Damon
  4. Matt Dillon

Correct answer: C

10. In "Inception," what is the name of the device used to enter and manipulate dreams?

  1. PASIV
  2. PASON
  3. PASIN
  4. PASOF

Correct answer: A

11. Which 1984 sci-fi film, directed by James Cameron, features a cyborg assassin sent back in time to kill the mother of the future leader of the human resistance?

  1. Dune
  2. Runaway
  3. Starman
  4. The Terminator

Correct answer: D

12. Who played the role of Ellen Ripley in the "Alien" film series?

  1. Susan Sarandon
  2. Veronica Cartwright
  3. Sigourney Weaver
  4. Zoe Saldana

Correct answer: C

13. In "Ender's Game," what is the name of the young protagonist who is recruited by the military to lead Earth's forces against an alien race?

  1. Michael
  2. Andrew
  3. Ben
  4. Harry

Correct answer: B

14. Which 2016 sci-fi film, directed by Denis Villeneuve, centers around a linguist tasked with communicating with extraterrestrial beings?

  1. Maelstrom
  2. Enemy
  3. Dune
  4. Arrival

Correct answer: D

15. What is the title of the 1979 Ridley Scott film that introduced the iconic extraterrestrial creature known as the Xenomorph?

  1. Alien
  2. Prometheus
  3. The Thing
  4. E.T. - The Extra-Terrestrial

Correct answer: A

16. In "The Fifth Element," who plays the character Korben Dallas, a former special forces major?

  1. Jason Statham
  2. Sylvester Stallone
  3. Vin Diesel
  4. Bruce Willis

Correct answer: D

17. Which 2013 film, directed by Alfonso Cuarón, follows two astronauts stranded in space after their shuttle is destroyed?

  1. Astronomical
  2. Gravity
  3. Black Hole
  4. Orbit

Correct answer: B

18. What is the name of the artificial intelligence system in the "Terminator" series that becomes self-aware and launches a nuclear apocalypse?

  1. SkyNet
  2. AirWeb
  3. AtmoTrap
  4. VaultBag

Correct answer: A

19. In the movie "Minority Report," who plays the character John Anderton, a PreCrime officer who becomes a fugitive?

  1. Tom Hiddleston
  2. Tom Hanks
  3. Tom Cruise
  4. Tom Hardy

Correct answer: B

20. In the "Star Wars" saga, what is the name of the desert planet where Anakin Skywalker and Luke Skywalker were raised?

  1. Dimidium
  2. Halla
  3. Bambaruush
  4. Tatooine

Correct answer: D


Trivia Questions on the Golden Age of Hollywood

filming-movie-illustration


The Golden Age of Hollywood is the foundation of the film industry that we know today. It lasted roughly from the 1920s to the 1960s. During this period, the five major production studios created a list of iconic movies, which have now become classics. It was during this period that the filmmaking industry went to groundbreaking changes such as the use of sound and color. Here are 20 questions that will check your knowledge of this iconic era of film.

1. Who was known as the "King of Hollywood" during the Golden Age?

  1. Cary Grant
  2. Clark Gable
  3. Humphrey Bogart
  4. Henry Fonda

Correct answer: B

2. Which legendary actress starred in "Gone with the Wind" and won an Oscar for her role?

  1. Olivia de Havilland
  2. Hattie McDaniel
  3. Alicia Rhett
  4. Vivien Leigh

Correct answer: D

3. Which iconic film director was responsible for classics like "Citizen Kane" and "The Third Man"?

  1. Orson Welles
  2. Alfred Hitchcock
  3. John Ford
  4. John Huston

Correct answer: A

4. What was the first feature-length animated film released by Disney during the Golden Age?

  1. Peter Pan
  2. Dumbo
  3. Snow White and the Seven Dwarfs
  4. Cinderella

Correct answer: C

5. Who played the role of Rick Blaine in "Casablanca," one of the most celebrated films of the era?

  1. Paul Henreid
  2. Humphrey Bogart
  3. Peter Lorre
  4. Claude Rains

Correct answer: B

6. Which musical duo starred in a series of popular films during the Golden Age, including "Top Hat" and "Swing Time"?

  1. Judy Garland and Mickey Rooney
  2. Gene Kelly and Debbie Reynolds
  3. Fred Astaire and Ginger Rogers
  4. Betty Grable and Dan Dailey

Correct answer: C

7. Which film won the first Academy Award for Best Picture in 1929?

  1. Wings
  2. The Racket
  3. 7th Heaven
  4. The Parade

Correct answer: A

8. Which actress became the first African American to win an Academy Award for Best Actress during the Golden Age?

  1. Nina Mae McKinney
  2. Ethel Waters
  3. Dorothy Dandridge
  4. Hattie McDaniel

Correct answer: D

9. Which legendary comedian and actor was known for his slapstick comedy and iconic mustache during this era?

  1. Oliver Hardy
  2. Groucho Marx
  3. Charlie Chaplin
  4. Bud Abbott

Correct answer: C

10. Who directed the classic film "It's a Wonderful Life" starring James Stewart?

  1. Frank Sinatra
  2. Frank Capra
  3. Frank Lloyd Wright
  4. Frank Costello

Correct answer: B

11. What was the title of the first "talkie" or synchronized sound film, marking a major milestone in the industry?

  1. The Jazz Singer
  2. Wings
  3. The Golden Rush
  4. City Lights

Correct answer: A

12. Which actor starred in films like "A Streetcar Named Desire" and "On the Waterfront" during the Golden Age?

  1. Richard Garrick
  2. Nick Dennis
  3. Wright King
  4. Marlon Brando

Correct answer: D

13. In the 1939 film "The Wizard of Oz," what is the name of Dorothy's dog?

  1. Mimi
  2. Toto
  3. Roro
  4. Lola

Correct answer: B

14. What 1946 film, directed by Frank Capra, tells the story of a man who is shown what life would have been like if he had never existed?

  1. It Happened One Night
  2. Meet John Doe
  3. It's a Wonderful Life
  4. Lost Horizon

Correct answer: C

15. What actor starred in the film "All About Eve" and won the Academy Award for Best Supporting Actor?
  1. George Sanders
  2. Gary Merrill
  3. Walter Hampden
  4. Gregory Ratoff

Correct answer: A

16. Who directed the film "The Maltese Falcon," a classic example of film noir from the Golden Age?

  1. Orson Welles
  2. Alfred Hitchcock
  3. John Ford
  4. John Huston

Correct answer: D

17. Who was the first Hollywood actress to hold the unofficial title of "America's Sweetheart," known for her roles in silent films and her contributions to the founding of United Artists studio.

  1. Dorothy Gish
  2. Mary Pickford
  3. Katherine Hepburn
  4. Joan Crawford

Correct answer: B

18. During the Hollywood Golden Age, what was the name of the famous studio known for its glamorous musicals, including "Singin' in the Rain" and "An American in Paris"?

  1. Warner Brothers
  2. Paramount
  3. 20th Century Fox
  4. Metro-Goldwyn-Mayer

Correct answer: D

19. Which director, often referred to as the "Master of Suspense," directed several classic films during the Golden Age, such as "Psycho," "Rear Window," and "Vertigo"?
  1. Orson Welles
  2. Alfred Hitchcock
  3. John Ford
  4. John Huston

Correct answer: B

20. Who was a part of the "Hollywood Ten," a group of 10 film industry members who refused to testify to an anti-communist committee hearing during the Second Red Scare era.

  1. Adrian Scott
  2. Ethan Anderson
  3. Lucas Bennett
  4. Miles Parker

Correct answer: D

Marvel Cinematic Universe (MCU) Trivia Questions


filming-cgi-scene-illustration


As years go by the Marvel Cinematic Universe (MCU) expands its audience due to the captivating storylines of its characters. Get ready to prove your expertise and challenge your understanding of iconic MCU superheroes and storylines by answering these 20 questions.

1. Who is the primary antagonist in the first Avengers movie (2012)?

  1. Thanos
  2. Scarlet Witch
  3. Black Widow
  4. Loki

Correct answer: D

2. In "Guardians of the Galaxy," what is the name of the criminal organization led by the main antagonist, Ronan the Accuser?

  1. Kree Accuser Corps
  2. Zarek Accuser Corps
  3. Starforce Corps
  4. Inhuman Corps

Correct answer: A

3. Which Infinity Stone is embedded in Vision's forehead?

  1. Space Stone
  2. Soul Stone
  3. Mind Stone
  4. Time Stone

Correct answer: C

4. What is the real name of the hero known as Black Widow?

  1. Natasha Romanoff
  2. Ekaterina Ivanoff
  3. Anastasia Petroff
  4. Olga Sokoloff

Correct answer: A

5. In "Thor: Ragnarok," what is the name of the planet where Thor becomes a gladiator?

  1. Asgard
  2. Sakaar
  3. Morag
  4. Xandar

Correct answer: B

6. Which actor plays the character Tony Stark/Iron Man in the MCU?

  1. Tom Hiddleston
  2. Chris Hemsworth
  3. Sebastian Stan
  4. Robert Downey Jr.

Correct answer: D

7. What is the name of Doctor Strange's mentor and predecessor?

  1. The Wise One
  2. The Olden One
  3. The Ancient One
  4. The Eldest One

Correct answer: C

8. In "Black Panther," what is the name of the fictional African country that T'Challa rules over?

  1. Wakanda
  2. Zamunda
  3. Sokovia
  4. Genovia

Correct answer: A

9. Which Avengers movie features the Battle of Wakanda?

  1. The Avengers
  2. The Avengers: Age of Ultron
  3. Avengers: Infinity War
  4. Avengers: Endgame

Correct answer: C

10. What is the name of the computer system created by Tony Stark that becomes self-aware and poses a threat to humanity in "Avengers: Age of Ultron"?

  1. Jarvis
  2. Homer
  3. Scepter
  4. Ultron

Correct answer: D

11. Which character sacrifices himself to save New York City in "The Avengers" by carrying a nuclear missile through a wormhole?

  1. Iron Man
  2. Captain America
  3. Captain Marvel
  4. Hulk

Correct answer: A

12. In "Ant-Man," what is the name of the technology that allows Scott Lang to shrink and grow in size?

  1. Pi Particle
  2. Pym Particle
  3. Sigma Particle
  4. Prism Particle

Correct answer: B

13. What is the name of the powerful alien race that attacks Earth in the first Avengers movie?

  1. Kree
  2. Cotati
  3. Chitauri
  4. Badoon

Correct answer: C

14. Who is the director of "Guardians of the Galaxy" and its sequel?

  1. Peter Safran
  2. Joe Russo
  3. Taika Waititi
  4. James Gunn

Correct answer: D

15. What is the name of Thor's enchanted hammer?

  1. Valkyrie
  2. Mjolnir
  3. Valhalla
  4. Ragnarok

Correct answer: B

16. Who is the main antagonist in "Spider-Man: Homecoming"?

  1. Adrien Toomes
  2. Otto Octavius
  3. Max Dillon
  4. Curtis Connors

Correct answer: A

17. What is the title of the first MCU film ever released in 2008?

  1. The Avengers
  2. Thor
  3. Iron Man
  4. Captain America

Correct answer: C

18. What is the name of the character played by Benedict Cumberbatch in the Marvel Cinematic Universe?

  1. Ant-Man
  2. Drax
  3. Doctor Octopus
  4. Doctor Strange

Correct answer: D

19. WhIn "Avengers: Infinity War," which character successfully wields Stormbreaker, Thor's new weapon forged in Nidavellir?

  1. Spider-Man
  2. Captain America
  3. Hulk
  4. Thanos

Correct answer: B

20. Which actor plays the role of Sam Wilson?

  1. Will Smith
  2. Anthony Mackie
  3. Samuel L. Jackson
  4. Jamie Foxx

Correct answer: B


Wrapping Up!


We hope you aced all the questions, and if not, hope you gained new knowledge on the captivating world of cinema.

If you want to take your fun trivia night to the next level, you can use the free Quiz Maker WordPress plugin to turn your quiz into an online game that you can play with your friends and family.

Don't forget to check out our blog for more trivia related articles.

50% OFF


Mega bundle offer for you!

It consists of 3 different powerful plugins, each one allowing you to make your WordPress experience the best that could be.
Quiz + Poll + Survey